Fairtrade Goud & Zilver

Helaas is Fairtrade goud momenteel niet meer verkrijgbaar in NL!...

momenteel bezig met een alternatief,recyclen is daar 1 van.

Een van mijn doelen van 2017 was een geregistreerd edelsmid / goudsmid zijn! en per 01-09-2017 is dit gelukt!!, ik vind het uit persoonlijke redenen erg belangrijk dit te kunnen aanbieden. Al werk ik al heel lang en erg graag met gerecycled goud/ van oude juwelen..is dit een mooi alternatief.

Fairtrade

Wereldwijd werken er 20 miljoen mensen in de kleinschalige goudmijnbouw veelal onder slechte omstandigheden. Sinds een poos is er Fairtrade goud en zilver verkrijgbaar. Edelmetaal dat gewonnen is uit mijnen die voldoen aan de Fairtrade standard. De standard houdt in dat het schadelijke gebruik van kwik wordt terug gedrongen,  dat de veiligheid van de mijnwerkers verbeterd en dat de mijn is aangesloten bij een coöperatie. Deze coöperatie zorgt ondermeer voor een verbeterde positie van vrouwen en ziet er op toe dat er geen kinderen werkzaam zijn in de mijnen.

Goldsmiths Registration

Dit geeft mij de unieke kans om met fairtrade goud te werken, door de registratie mag ik fairtrade goud en zilver inkopen van zogenoemde "certified master suppliers"

Helaas mag ik niet dit laten keuren door de waarborg als faitrade...en niet meer dan 500 gram goud of Platina & niet meer dan 2kg Zilver van Fairtrade in een jaar te verbruiken/gebruiken.

Anders zou ik aan andere voorwaarden moeten voldoen om zelf ''Certified Master Supplier' te worden.

Goldsmiths Registration

This is Fairtrade’s unique way of enabling the many thousands of ethical goldsmiths, silversmiths, small jewellers and artists to participate in the Fairtrade story and support Fairtrade certified artisanal miners.

 

By registering as a Fairtrade Goldsmith you will be able to purchase certified Fairtrade gold and precious metals from authorised suppliers in a semi-finished form, such as sheet, wire, tube and casting grain to use in your work. Jewellers and goldsmiths who join the scheme agree to abide by terms and conditions including not being able to stamp their creations with the Fairtrade Mark, using pre-approved marketing and communication materials, using no more than 500g gold or platinum and 2kg silver per year, and allowing spot-audits to check compliance with these terms and conditions.

FAIRTRADENEDERLAND WERKT MET RECYCLE-GOUD

 

Goud is een duurzaam materiaal dat al honderden jaren staat voor waarde en zuiverheid. Het materiaal gaat niet verloren, maar wordt door zijn waardevolle eigenschappen steeds hergebruikt zonder enig kwaliteitsverschil. De vraag naar goud in Nederland kan voor bijna 100% worden gedekt door gerecycled goud dat wordt teruggewonnen uit aangeboden “afval” uit de goudbranche. De keten werkt op dit vlak al zeer duurzaam.

 

EERLIJKE GOUDWINNING IN HET VIZIER

 

Bedrijven die het maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel hebben staan, kunnen op het gebied van eerlijke goudwinning toch een stap nemen. Max Havelaar heeft zich tot doel gesteld om de leef- en werkomstandigheden van de mijnwerkers te verbeteren, daarbij rekening houdend met milieu, veiligheid, arbeidsrecht en kinderarbeid. Met Fairtrade goud heeft u goud in handen, dat goed gewonnen wordt en eerlijk verhandeld is.

 

FAIRTRADE GOUD

Wereldwijd werken er 16 miljoen mijnwerkers in de goudsector. Mijnwerkers staan aan de start van een lange en ingewikkelde handelsketen. Ze zijn vaak gedwongen om de prijs van een doorverkoper te accepteren, hoe laag deze ook is. Tevens is het delven van goud fysiek zwaar en gevaarlijk. Het delfproces gaat soms gepaard met blootstelling aan kwik en dat brengt ernstige gezondheidsrisico’s met zich mee. Er gebeuren veel ongelukken en de werkomstandigheden zijn doorgaans slecht. Fairtrade wil hier verandering in brengen en stelt strenge eisen aan mijnen op het gebied van veiligheid, arbeidsomstandigheden en milieu. Wanneer deze eisen worden gevolgd, ontvangen mijnwerkers een vaste prijs en een Fairtrade premie, waarmee zij gezamenlijk kunnen investeren in hun gemeenschap.

 

BETERE LEVENSTANDAARDEN VOOR MIJNWERKERS

Nabij de 2e grote stad van Peru Arequipa is de mijnbouwgemeenschap van Macdesa gevestigd. Dankzij Macdesa hebben ongeveer 329 partners en 91 arbeiders een inkomen. Macdesa is Fairtrade gecertificeerd. De impact van de verkoop van Fairtrade goud is voelbaar. In Peru staat de wetgeving niet toe om vrouwelijke arbeiders in te huren. Macdesa maakt zich sterk om betere werkomstandigheden te creëren voor deze groep door afspraken te maken en het belangrijke werk dat zij doen te professionaliseren en uiteindelijk te integreren in de organisatie. De Fairtrade premie die de gemeenschap ontvangt wordt geïnvesteerd in huisvesting, veiligheidsmiddelen en in support voor de vrouwelijke arbeiders die ook op een veilige manier moeten kunnen deelnemen aan het proces.

 

BESCHIKBAARHEID FAIRTRADE

Voor de aanlevering van Fairtrade materiaal zijn wij geheel afhankelijk van wat de mijn afgeeft. De verhoudingen in opbrengst goud/zilver verschillen aanzienlijk, waardoor er momenten zijn dat er nagenoeg geen Fairtrade zilver te verkrijgen is. Voor Fairtrade gietsnippers geldt dat deze voorraden worden samengesteld uit restmateriaal van de voorraden plaat en octogoon (walsprofiel). Dit heeft als gevolg dat ook dit product niet altijd voldoende op voorraad is.

 

VOLLEDIG GECONTROLEERDE EN GECERTIFICEERDE KETEN

Voordat een product verkocht mag worden met het Fairtrade label, moeten alle schakels in de handelsketen gecertificeerd zijn. Importeurs, fabrikanten van half-fabrikaten en distributeurs worden gecontroleerd en gecertificeerd door FLO-CERT. Dit is een onafhankelijk internationaal certificeringsbedrijf, dat de certificering van bedrijven in meer dan 70 landen verzorgd. Certificering door FLO-CERT garandeert consumenten van gecertificeerde Fairtrade producten en dat zij bijdragen aan de sociaal-economische ontwikkeling van mensen door hun aankopen.

 

STICHTING MAX HAVELAAR CENTRALE ROL IN KETEN

Stichting Max Havelaar in Utrecht beheert het Fairtrade label in Nederland; zij bewaakt het keurmerk en verzorgt de publieksvoorlichting http://www.maxhavelaar.nl. Voor de producenten die het product met het Fairtrade label op de markt willen zetten is een licentieovereenkomst met FloCert nodig. (dit heb ik dus niet ,vandaar dat ik deze sieraden niet mag laten keuren bij de waarborg als fairtrade merk stempel)